Jaki regał do spiżarni wybrać

Przygotowywanie przetworów z owoców i warzyw jest niezwykle użyteczną praktyką, dzięki której posiada się zapasy jedzenia długoterminowego na jesień i zimę. Samo przygotowywanie słoików to jednak jeszcze nie wszystko. Należy zadbać o dobre miejsca na przechowywanie przetworów, a w szczególności o mocny, stabilny regał.

Regał do spiżarni – dlaczego warto go tam postawić?

Nie ma żadnego wymogu, dla którego przetworzone warzywa i owoce muszą stać akurat na regale. Mogłyby stać nawet na podłodze, jednak sprawi to, że w spiżarni zapanuje bałagan, chaos, nie będzie wiadomo gdzie stoi dany rodzaj posiłku. Regał zapewni dobrą organizację tego miejsca, posiadając liczne zalety, takie jak:

– jest przestronny, łatwo na nim ustawić rzeczy

– jest prosty w złożeniu, lekki w porównaniu do innych mebli

– pozwala na ułożenie przetworów w sposób czytelny, zorganizowany

– można go wykorzystać w późniejszym czasie do przechowywania innych przedmiotów

– w łatwy sposób można stworzyć etykiety i umieścić je na odpowiednich półkach

– zapewnia łatwy dostęp do położonych na nim słoików

Decydując się na regał do spiżarni, można ustawić przetwory wedle rodzaju owocu lub warzywa, datą wykonania lub typem przetworu, np. na jednej kondygnacji ustawione będą dżemy, na innej kompoty. Ustawione na regale zaprawy będą pozwolą na estetyczny, uporządkowany wygląd spiżarni, w której łatwo odnaleźć to, czego się szuka.

Jaki regał do spiżarni np. z e-regaly.pl będzie najlepszy?

Przede wszystkim regał do spiżarni musi być stabilny i mieć duży udźwig. Zaprawy, słoiki wypełnione zalewą i żywnością nie należą do lekkich, dlatego trzeba wybrać konstrukcję, która nie będzie groziła zawaleniem. Warto w tym celu zainwestować w regał metalowy, magazynowy, lub solidny regał drewniany. Najlepiej sprawdzi się regał z litego drewna. Powinien być również głęboki, aby nie groził przechyleniem się do przodu. 

Regał do spiżarni powinien być stosunkowo prosty w konstrukcji, łatwy w złożeniu, aby każda osoba bez problemu mogła zainstalować go w przeznaczonym do tego pomieszczeniu. Jeżeli jest możliwość, korzystnie jest wybrać regał droższy, ale bardzo dobrej jakości, aby służył przez lata. 

Jeżeli spiżarnia ma nietypowe rozmiary, dobrym pomysłem będzie zlecenie budowy regału na wymiar. 

Ciekawym rozwiązaniem jest umieszczenie regału z regulowaną wysokością półek, aby w razie potrzeby (np. używania wyjątkowo wysokich słoików, butelek) móc przesunąć półki wyżej lub niżej w zależności od konieczności. Takie rozwiązanie jest niezwykle uniwersalne i doskonale sprawdzi się w spiżarni.